tiistai 8. tammikuuta 2019

Työukon eka blogi!

Uusi vuosi, uudet kujeet!

Noniin, se olisi sitten ensimmäisen blogitekstin aika. Viime vuonna pähkäilin, että pitäisi saada rahaa hieman säästöön ja tein päätöksen aloittaa osakesijoittamisen vuonna 2019. Olen pitkään ollut tilanteessa, että riippumatta siitä paljonko tililläni on rahaa niin seuraavan palkkakuitin tullessa tilin saldo on lähennellyt nollaa. Tarkoitus tänä vuonna on karsia kaikki turhanpäiväiset menot ja sijoittaa ne osakkeisiin. Tätä blogia tulen kirjoittamaan ja päivittelemään mahdollisimman ahkerasti, koska uskon, että blogin kirjoittaminen auttaa minua pitämään myös oman mielenkiintoni paremmin yllä osakesijoittamista kohtaan.

Tätä blogia haluan pitää anonyymina, mutta itsestäni kerron, että olen noin 30-vuotias mies, vakituisessa työssä oleva aloitteleva sijoittaja, jolla on jonkin verran kokemusta ja ymmärrystä osakemarkkinoista ja taloudesta. Varallisuuteni koostuu tällä hetkellä sijoitusasunnosta ja joidenkin tuhansien euron arvoisesta määräaikaisesta rahastotilistä. Olen aina ollut kiinnostunut talouden ja maailmanpolitiikan seurannasta. Tässä blogissa tulen käsittelemään sijoittamisen lisäksi  vaihtelevissa määrin muita ajankohtaisia asioita myös sijoitusmaailman ulkopuolelta. Rahastotilini, jonka olen nyt omistanut noin viisi vuotta on tuottanut ihan mukavasti, tilille menee kuukausittain automaattisesti tietty summa, mutta mielestäni siitä on aina puuttunut se asbekti, että pääsee itse kikkailemaan ja tutkimaan yrityksiä joihin sijoittaa, toisinsanoen rahastosijoittamisesta puuttuu omanlaisensa jännitysmomentti, joita tällainen vanha uhkapeluri ja vakioveikkaaja arvostaa. En tule tässä blogissa käsittelemään rahastotiliäni vaan annan sen elää taustalla omaa elämäänsä. Vakioveikkaus vinkkejä saatan joskus kuitenkin jakaa. 

Laskelmieni mukaan pystyn joka kuukausi sijoittamaan osakkeisiin noin 200-300€, joskus enemmänkin, riippuen siitä kuinka paljon jaksan painaa töissä ylitöitä, eli yleensä tuon 200-300€ todennäköisesti. 

Tänään 8.1.2019 tein ensimmäisen osakesijoitukseni, aloitin maltillisesti 100€ ostolla, koska Joulunaika imaisi kukkaron pohjalta melkeinpä pölytkin. Sijoitusten tekemiseen käytän Nordnetin sovellusta, koska mielestäni sen merkintäpalkkiot ja kulut ovat kohtuulliset. Esimerkiksi muutamien satasten sijoituksista joita itse pääsäääntöisesti teen,  menee 3€ merkintäpalkkio, joka on mielestäni kohtuullinen. Toki kannattaa ottaa huomioon, että 3€ merkintäpalkkio on esimerkiksi tuosta tekemästäni 100€ sijoituksesta jo 3%, johon pitää lisäksi laskea myös se, että osakkeen myynnin koittaessa kuluiksi tulee myyntipalkkio, sekä mahdollisesta tuotosta perittävä 30% pääomavero.  

Sijoituskohteeksi valitsin Sotkamo Silver AB:n. Kyseessä on nimensä mukaisesti hopean etsintään ja kaivamiseen keskittynyt yritys.  Viimeisen vuoden aikana yrityksen osake on tullut alas 3,81%, mutta nyt kuluneen viikon aikana se on noussut 6.32%. Yrityksen arvo on käsitykseni mukaan pitkälti sidottu hopean hinnan kehitykseen ja hopean hinta on pysynyt jo useamman vuoden melko tasaisena, joten uskon tämän olevan suhteellisen turvallinen sijoitus. Olen miettinyt, että seuraava sijoituskohteeni voisi olla yritys, joka harjoittaa sähköautojen akkuihin tarvittavien mineraalien louhintaa, koska sähköautojen totaalisesta läpilyönnistä on meuhkattu jo pitkän aikaa. Itse en kyllä usko, että sähköautojen kysyntä ja yleistyminen on niin voimakasta mitä esimerkiksi poliitikot ovat maalailleet, mutta jos ennusteet edes osittain pitävät paikkansa, mielestäni sähköautojen akkujen mineraaleja etsivät ja louhivat yritykset voivat olla hyväkin sijoituskohde.

 Ennen ensimmäistä osakkeiden ostoa soitin vielä sijoittamista pidempään harrastaneelta kaveriltani ohjeita Nordnetin sovelluksen käytöstä. Kaverini vastasi puhelimeen kesken omien töidensä, mutta työmiehen viiva vilkkuen hän kuitenkin jaksoi minua ohjeistaa ensimmäisen ostoni läpiviemisessä.

Sovelluksen kautta ostaessa pitää ottaa huomioon se, että osaketta ostaessa kyseessä on vasta tarjous osakkeen ostamisesta. Toki sen hetkisellä markkinahinnalla osakkeita saa ostettua välittömästi, mutta tämä ei aina ole taloudellisesti järkevää. Itse ostin tällä kertaa Sotkamo Silver AB:n osaketta senhetkisen markkinahinnan mukaan, koska halusin ensimmäisen oston nyt varmistaa lähinnä sen vuoksi, että pääsen opettelemaan sovelluksen käyttöä. Ostin osaketta 249 kappaletta, 0.4050€ kappalehintaan johon lisättiin 3€ merkintäpalkkio, jolloin yhteishinnaksi tuli 99,80€. Olisin voinut tehdä myös ostotarjouksen, että ostan osaketta johonkin muuhun hintaan, esimerkiksi hintaan 0,4010 tai 0,3995 jne ja kaupat olisivat realisoituneet  jos tarjoukseen määrittelemälläni aikavälillä osakkeen senhetkinen arvo olisi laskenut tarjoustani vastaavaksi.

 Tulimme kuitenkin kaverini kanssa siihen lopputulokseen, että yksittäisen osakkeen ollessa noin edullinen, sentin sadas ja tuhanneosilla kikkailu ei tällä kertaa ollut mielekästä. Kaverini totesi, että jos haluan tuon sijoitukseen käyttämäni "ylimääräisen" rahan takaisin niin voin kaivaa sen autoni keskikonsolin ja kuljettajan penkin välistä. 

Tähän ensimmäisen blogini loppuun haluan vielä lisätä, että tekemiäni sijoituksia,vinkkejä ym jokainen käyttää omalla vastuullaan. Sijoittamisessa tulee ottaa aina huomioon se, että se on loppujen lopuksi riskipeliä, josa myös tuurilla on merkittävä osuutensa. Korostan vielä, että osakesijoitusten saralla olen täysi aloitteija, joten olisin iloinen jos joku asioista paremmin perillä oleva kommentoisi ja esittäisi rakentavaa kritiikkiä. Kirjoituksissani tulee varmasti olemaan virheellisiä tulkintoja/käsityksiä koskien osakesijoittamista, mutta toivon oppivani tässä matkan varrella.  Myös omia ajatuksia hyvistä/huonoista sijoituksista perusteluineen saa jakaa kommenttikenttään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti