sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Verokarhun vierailu

Pienen tauon jälkeen olisi taas blogin päivittelyn aika.

Tarkoituksenani oli ostaa tämän kuun tilistä taas osakkeita, mutta verokarhu järjesti minulle pettymyksen. Tuli sen verran muhkeat mätkyt maksettua, ettei tässä kuussa jäänyt yhtään ylimääräistä sijoituksia varten. Toki minulla olisi laittaa säästöistä rahaa menemään, mutta päätin jo tämän projektin alussa, että ideana on käyttää pelkästään kuukausittaisia tuloja osakkeiden ostamiseen. Mielestäni jutun ja blogin pitämisen idea vääristyisi, jos yhtäkkiä tuuttaisin esimerkiksi 5000€ Sotkamo Silveriin. Tämäkään, kuten mikään muukaan työukon elämässä ei ole mahdotonta, mutta ei myöskään todennäköistä.

Kaikkeni kyllä yritin, että saisin mätkyt hoidettua ilmoittamalla kaikenlaisia vähennyksiä verotukseen, mutta ei auttanut. Ilmeisesti 7 päivää lehteä ei katsota työukon kohdalla ammattikirjallisuusdeksi ja näin ollen vähennyskelpoiseksi, yritin selittää, että kyseinen lehti on välttämätön, jotta tietää mistä työpaikan taukohuoneessa isot pojat henkseleitään paukutellen puhuvat.

Verokarhun armottomuudesta mieleeni juolahti takavuosilta eräs kommellus. Pyöritin aikoinaan palkkatyön ohessa pienimuotoista yritystoimintaa, liikevaihto liikkui vuositasolla noin 3000-5000€ paikkeilla, eli kyseessä oli erittäin pienimuotoinen bisnes. Lopetin yrityksen toiminnan, koska se vei liikaa aikaa suhteessa siitä saatuun hyötyyn ja ilmoitin verottajalle vero.fi palvelussa asianmukaisesti, että yrityksellä ei ole toimintaa, eikä se ole verovelvollinen ym ym ja sain vielä kuittauksenkin, että asia on kunnossa. Reilu vuosi myöhemmin verottaja kuitenkin muisti minua kirjeellä, etten olisi ilmoittanut yrityksen toiminnasta saatuja tuloja kuluvalta vuodelta ja toimitti arvioverotuksen. Verottaja oli jollain laskukaavalla saanut aikaiseksi laskelman, että minun tulisi maksaa yrityksen liiketoiminnasta (jota ei siis ollut kyseiseltä vuodelta ollenkaan) 7000€ veroja. Otin puhelimen nopeasti kouraan ja soitin verottajan asiakaspalveluun, selitin asiani ja virkailija totesi lopuksi, että asia on nyt kunnossa, eikä tuota 7000€ tarvi maksaa ja Y-tunnukselle on merkitty, ettei se ole enää toiminnassa. Mentiin taas muutama viikko ajan virrassa ja verottajalta tuli maksukehotus tuosta 7000€ arvioverosta. Totesin isoon ääneen, että voi vittu ja lähdin suoraan kohti lähintä verotoimistoa. Selitin asiaa nyt kasvotusten kyllästyneen oloiselle virkailijalle kaikki asiaan liittyvät paperit levitettynä palvelutiskille ja sain vastaukseksi, että voisin tehdä kyseisen yrityksen lopettamisen "kätevästi" netissä. Totesin, etten lähde toimistolta ennen kuin saan varmuuden, että yritystoiminta on lopetettu ja 7000€ laskun saa repiä. Asiaa puitiin varmaan tunnin verran ja täyteltiin jotain lippuja ja lappuja, jonka jälkeen virkailija totesi asian olevan kunnossa. Hän vielä lopuksi, varmaan vittuillakseen totesi, että jatkossa tällaiset asiat tulee hoitaa ajoissa. Hammasta purren poistuin paikalta ja huokaisin asian viimein olevan kunnossa. Noin viikkoa myöhemmin postiluukusta tipahti jälleen kirje verottajalta, lasku summaltaan 100€ verotuksen oikaisupäätöksestä. Tällä kertaa en jaksanut todeta edes, että voi vittu ja menin tietokoneelle maksamaan kyseisen laskun ja annoin asian olla.

Seuraavaksi osakeostoksi olen ajatellut sellaista osaketta, josta maksetaan osinkoja. Pääsemme silloin käsittelemään osingon maksua käsitteenä ja pohtimaan osinkojen merkitystä sijoittamisen kannalta. Ajattelin myös kysyä Kyöstiltä, jos hän haluaisi tässä kuussa olla se hänen lanseeraamansa vieraskynä, koska itse en juuri tällä hetkellä tunnu keksivän mitään järkevää kirjoitettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti